Vinnie Moore донесе китарната магия в София на 22 ноември

23 ное 2011, 11:30 ч. 431 / 4 1
пред./следв.
В натоварения концертен ноември намери място и едно шоу, което като че ли остана леко в сянката на по-широко отразените събития. Става въпрос за гостуването на китарния виртуоз и настоящ струнник на U.F.O. Vinnie Moore, който пристигна в България по покана на промоутърска агенция "Fleshbone". Музикантът доведе със себе си и своята концертна банда, която в момента се състои от Fulvio Feliciamo (ритъм китара и вокали), Simone Massimi (бас) и Roberto Pirami (барабани). Групата пристигна у нас 24 часа по-рано и в деня на софийския си концерт те успяха да контактуват отблизо с феновете си на специално организираната среща в музикален център "Икономов". Vinnie и съратниците му се показаха в добро настроение и не отказаха автограф или снимка на никой от пожелалите.

   Вечерта графикът на събитието в клуб "Mixtape 5" се движеше с известно закъснение спрямо предварително обявеното разписание. Публиката обаче също не бързаше да приижда от рано и когато около 21:40 ч. групата се появи на сцената, в клуба вече бяха дошли около 150 ценители на китарно-ориентираната инструментална музика.

   Сетът на Vinnie Moore се оказа сравнително кратък и продължи (заедно с бисовете) - едва около час и десет минути. Напълно в унисон с изискванията за този тип музика "Mixtape 5" регистрира чудесен звук и партията на всеки инструмент можеше да се проследи без особени проблеми. Единствените забележки в този параграф би трябвало да са към микрофоните, които бяха твърде тихи, но те и без това се използваха рядко. На музикантите край Vinnie не им се даваше кой знае каква възможност за персонална изява, но и тези моменти не отсъстваха напълно . В средата на "The Maze" барабанистът Roberto Pirami получи три минути, в които да налага кожите самостоятелно и да покаже техниката си. В няколкото парчета, в които имаше вокали, те бяха изпълнявани от ритъм китариста Fulvio Feliciamo, който не демонстрира особени гласови възможности, макар че дори и да го беше направил трудно би отмъкнал вниманието от атракцията на вечерта.

   Vinnie Moore беше в стихията си и сякаш с лекота изтръгваше богати и наситени партии, които оставяха в захлас китарджиите в публиката. Тъмната, огненочервена "Dean"-китара стенеше в ръцете му, атакуваше и владееше музиката, но най-вече рисуваше пъстри картини в съзнанието на слушателите. Виртуозът демонстрира целия си арсенал от похвати, но и не пропусна да отдаде нужната почит на учители като THE BEATLES и Jimi Hendrix. Без да губи прекалено много време в излишни приказки маестрото вземаше думата само, за да поздрави присъстващите или да представи дадена песен.

   Самостоятелното творчество на Vinnie Moore бе представено предимно чрез първите три албума (до 1991 г. включително), плюс два инструментала от "The Maze" (1999 г.). След като изпълниха общо 10 композиции музикантите слязоха от сцената, но бързо се появиха отново, призовани от публиката. "Ще ви изпълним още две парчета дори и да не искате" – каза с усмивка Vinnie и зазвуча Хендриксовата "Foxy Lady". След нея обаче на виртуоза се наложи да използва своята резервна китара, но се оказа, че тя се е загубила някъде по италианските летища. Затова мистър Moore се пошегува, че трябва да покрият логото на "Ibanez"-а, на който щеше да свири като заместител, защото той самият е рекламно лице на китарната марка "Dean". С изпълнението на финалната "Meltdown" американецът доказа, че дори и да не свири на своя инструмент той пак може да се държи на собствените си, високо зададени стандарти.

   Макар и кратък този малък китарен празник успя да стопли сърцата на всички, които чувстват шредърството близко. А най-хубавото е, че дори и да сте го пропуснали, днес (23 ноември) имате възможност за поправка, тъй като Vinnie Moore и бандата му ще изнесат концерт в Кукления театър в Бургас.

Whiplash

Vinnie Moore в София
Vinnie Moore в София
Vinnie Moore в София

още за:

Vinnie MooreFleshbone


Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Nevermore 23.11.2011 16:42:11 отговори + 0 0
Уникално преживяване! Страхотно представяне и звук. Супер доволен съм. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".