Gary Moore най-накрая свири пред българска публика

9 сеп 2007, 13:12 ч. 1218 / 7 9
пред./следв.
След сага (с чието подробно описание може да се запознаете по-долу), продължила близо година и половина, в която концертът на Gary Moore беше местен от Стара Загора в София, Варна, обратно в София и накрая дори и в Силистра, на всякакви възможни дати и по всякакви възможни поводи, българските меломани и фенове на блуса и великия китарист най-накрая успяха да присъстват на това събитие. И съм сигурен, че всеки човек, сред близо двете хиляди зрители, след финалните акорди е бил с усещането, че чакането си е заслужавало.

   Концертът започна точно в 20:00 часа с кратко изпълнение на две български групи - 5XL и LITTLE BIG BAND. Те свириха по около 20-25 минути и направиха добро впечатление на публиката (особено LITTLE BIG BAND), която нетърпеливо чакаше да разбере дали ще види някога Gary Moore на живо в България. Дори в тези минути доста от зрителите все още се съмняваха, че това ще се случи точно тази вечер.

   В 21:20 ч. осветлението в залата угасна и на сцената се появи така дълго чаканият виртуоз, заедно със своята група, в състав: Vic Martin - клавишни, Pete Rees - бас и Brian Downey (съосновател и дългогодишен барабанист на легендарната група THIN LIZZY) - барабани. Концертът започна ударно с класиката "Oh Pretty Woman", последвана от "Hard Times" и "Trouble at Home" - песни от новия албум на Gary Moore "Close As You Get", издаден през месец май тази година. Брилянтната "Since I Met You Baby", която Gary Moore пее и свири с легендарния B.B. King предхождаше "Have You Heard" - парче, в което китаристът направи умопомрачително соло, като нагледно показа защо се нарежда сред най-големите виртуози не само в блуса, а изобщо в музиката. Последваха още две песни от новия албум, като втората от тях беше кавър по рок класиката на Chuck Berry "Thirty Days". Публиката, макар и не изпълнила до край залата, възнаграждаваше с бурни аплодисменти изпълненията на Gary Moore, и следеше със затаен дъх всяко негово докосване по струните на петте китари, които той сменяше по време на концерта. И ако е имало човек в залата, останал равнодушен по време на солото в "Have You Heard", то в "I Had A Dream" всеки разбра защо този човек е един от богоизбраните. Българската публика е виждала не един и двама виртуози на китарата като Steve Vai, Joe Satriani, Yngwie Malmsteen и като че ли е свикнала с китарни изпълнения от световен мащаб, но съм сигурен, че това, което Gary Moore показа, надмина дори и най-смелите очаквания.
   Рокендрол парчето "Too Tired" отново забърза темпото и беше последвано, поне според мен, от шедьовъра на вечерта - "Don't Believe a Word". Тази песен е от албума на THIN LIZZY "Johnny the Fox", издаден през далечната 1976-а и е с доста бързо темпо. Записана е отново от Gary Moore в нов, бавен блус вариант през 1978-а година, за соло албума му "Back on the Streets". Пред българската публика песента беше изпълнени и в двата варианта. Започна бавно, но по средата Gary Moore рязко смени темпото и върна песента в оригиналното и звучене, така, както легендарният Phil Lynott я е изпълнявал.
   Перлата на вечерта, чаканата от всички "Still Got the Blues" накара цялата публика да стане на крака и дълго да аплодира виртуоза. Той пък от своя страна и се отблагодари с класиката "Walking by Myself". С това концертът отиде към своя край, като оттук нататък остана време само за двата задължителни биса - "The Blues Is Alright" и грандиозната "Parisienne Walkweys". Е, не чухме емблематичните "Out in the Fields", "Midnight Blues"и "Empty Rooms", но след изпълнение от този ранг едва ли е имало разочаровани.

   Казват, че блусът се изпълнявал само от черни. Казват, че бял китарист не може да свири блус с душа и сърце. Всеки който е бил в Зала 1 на НДК на 8 септември 2007 обаче знае, че тези твърдения са дълбоко погрешни. Ето и пълният сетлист от изпълнението на Gary Moore снощи:
01. Oh Pretty Woman
02. Hard Times
03. Trouble At Home
04. Since I Met You Baby
05. Have You Heard
06. Eyesight To The Blind
07. Thirty Days
08. All Your Love
09. I Had A Dream
10. Too Tired
11. Don't Believe A Word
12. Still Got The Blues
13. Walking By Myself
Бис 1:
14. The Blues Is Alright
Бис 2:
15. Intro/Parisienne Walkways

Ози


   А ето и отдавна гласената и дълго трупала се хронология на един непредизвестен концерт:

   Всичко започна в края на април 2006 г. - цялата страна тръпнеше в очакване на обещания грандиозен "Monsters of Rock" и на официалния уебсайт на тогава все още вдъхващите някаква надежда промоутъри "Universum Entertainment" се появи дата за концерт на Gary Moore в България - 24 юни. Място не беше посочено. То стана "ясно" в началото на месец май - град Стара Загора. За там бе предвидено и шоу на SCORPIONS и Axel Rudi Pell на 23 юни (то в последствие не се състоя по официално посочена причина за отмяната - дъжд).
   19 май 2006 г. - червените лампички за дейността на "Universum Entertainment" започнаха да мигат по-често. Гостуването на Gary Moore се измести в София, предвиждаше се с известния китарист да свирят и DORO. 25 май - оказва се, че DORO няма да участват в бъдещото събитие, а на тяхно място се намърдва бандата на Неди Крос - SILENT MADNESS. Внимание - в продажба са пуснати билети за концерта на Gary Moore.
   Началото на юни ни посреща с нова промяна - Gary Moore ще свири във Варна и на друга дата - 1 юли. Два дни по-късно Eventim.bg, които разпространяват билетите за събитието, съобщават че концертът се връща в София на 24 юни. На сайта на "Universum" пише, че ще е във Варна, а на официалния сайт на Gary Moore, където доскоро е стоял надпис "Стара Загора, близо до София", дата за България вече изобщо не присъства. Хаосът е пълен.
   На 11 юни се слага край на епизод едно - "Universum Entertainment" съобщават чрез страницата си, че шоуто се отлага за септември. И как само го правят - "sorry fans....but out temporal establish from,,Gary Moore,, must the show onto beginning september oved will be". Сякаш неизвестни сили привличат тези организатори към Тъмната страна... По-късно вече имаме и дата за евентуалния концерт през септември - 8-о число на месеца. Обаче, хм, отново съзираме нещо нередно - на 7 и 9 септември Gary ще свири във Франция. Не е нужна много силна логична мисъл, за да се досети човек, че едва ли при това положение може да се случи нещо у нас на 8 септември. Малко по-късно и "Universum Entertainment" свалят напълно гарда - в разписанието на концертите им шоу на Gary Moore е отбелязано с "вероятно май 2007". Този май стана септември по малко по-друг начин и въпреки това на явно зле поддържания сайт на "Universum" и в този момент стои надписът "вероятно май 2007".
   Но това съвсем не е всичко. Месец март 2007 г. - в-к "Труд" съобщава - Gary Moore ще свири в... Силистра на 24 юни. Цитиран е кметът Иво Андонов. Музикантът ще посети града по покана на общината, очакват се поне 25 000 души от България и Румъния. Името на Неди Крос не се споменава, но започва отново да витае в публичния хоризонт, след като шумът около гръмко проваления "Monsters of Rock 2006" във Варна е позатихнал. В официалното тур-разписание на Gary, обаче, Силистра така и никога не се появи. Вместо това там изникна 9 май и концерт в София на "градски площад". Интересно, това би могло да се върже с евентуалността на "Universum", но не би - на 11 април, по-малко от месец преди събитието, "София мюзик ентърпрайзис" го обявиха официално. Концертът ще е безплатен и част от честванията на Деня на Европа. Най-сетне посещението на Gary Moore у нас започва да изглежда наистина реално. И всичко е наред до деня преди концерта - 8 май. Музикантът има здравословни проблеми и отлага концертите си в България и Сърбия. Посещението на Gary Moore в България започва да изглежда омагьосано. Все по-малко хора вярват, че може да го видят в родината ни...
   Но и упоритостта понякога носи успех - следва ново пренасрочване на концерта - за 8 септември 2007-а, като този път шоуто ще е с билети и ще се проведе в Зала 1 на НДК. И, да, вече можем да си отдъхнем - концертът наистина се случи. Най-сетне! И със сигурност ще остане в историята като рекордно най-дълго отлаганото, многократно премествано и променяно шоу на известен чужд рок музикант в България.


gary moore



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Primal Fear 10.09.2007 21:15:24 отговори + 0 0
И на мене ми се искаше да чуя поне Out In The Fields накрая, но и така концерта наистина беше страхотен Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Row 10.09.2007 10:35:30 отговори + 0 0
Страхотен концерт!!! Страхотен концерт!!! Страхотен концерт!!!
Аз също съжалявам, че не бях на местата пред сцената, но всичко беше разпродадено, когато аз ходих за билети.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

emo_dimov@abv.bg 10.09.2007 10:14:38 отговори + 0 0
Искрено се радвам за присъстващите, то и друго не може да се очаква от брилянтния китарист.
Аз за съжаление не бях на събитието.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ozzy 9.09.2007 22:06:32 отговори + 0 0
"Колко народ?"
Около 2 000 човека.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.09.2007 20:34:18 отговори + 0 0
Това беше невероятен концерт!! Гери е уникален, свири с такова чувство и с такава лекота! Единственото нещо за което съжалявам е че ни си взех билет за най-предните места. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Варна 9.09.2007 16:41:24 отговори + 0 0
Гари е велик! Съжалявам, че не бях на концерта!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.09.2007 15:21:38 отговори + 0 0
Колко народ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BLACK ROSE 9.09.2007 14:00:16 отговори + 0 0
Едно голямо "ЯЗЪК", че не можах да отида. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.09.2007 13:56:55 отговори + 0 0
Супер концерт ама можеше поне за бис да изсвири нещо от хард класиките си. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".